Tzv. DIY („Do It Yourself“) zažívá nevídaný boom, a to ve všech oblastech našeho života – už dávno se netýká jen tvořilek, kutilů a techniků samouků. Stalo se zajímavým trendem současnosti, pronikajícím do mnoha oblastí života. Dnes se podíváme do kuchyní – království těch, kteří propadli kouzlu domácí výroby potravin a nápojů. Příznivci dobrého jídla a pití tedy zpozorněte – následuje spousta užitečných informací o jídle, a to ne o ledajakém, nýbrž o jídle domácím, tedy nejlepším – chutným, zdravým a s láskou vyrobeným :).
Proč vlastně…?
Jistě jste si všimli postupného neblahého vývoje v oblasti potravinářské výroby. Regály v obchodech jsou přeplněné, ale kvantita jaksi ubíjí kvalitu. Mnoho lidí se s touto situací nehodlá smířit, a tak důsledky jsou nasnadě: s klesající kvalitou jídla v obchodech nepřímo úměrně stoupá počet lidí, kteří se rozhodli bojkotovat novodobé Tricately (podobnost se skutečností zřejmě nebude čistě náhodná :)) a připravovat si některé potraviny a pochutiny sami doma. A nejedná se jen o klasické zavařeniny atd. Lidé zjistili, že doma se dá vyrobit prakticky vše, často překvapivě snadno a s vynikajícími výsledky, a tak se odvážně pustili do výroby chleba, sýrů, sirupů, zmrzlin, likérů, atd. atd… všechny tyto výrobní aktivity mají společného jmenovatele: touhu chutně a zdravě se najíst. A pokud možno i originálně – zkoušejí se nové a netradiční příchutě, jako třeba okurková limonáda, levandulová zmrzlina, mátová marmeláda nebo tymiánová hořčice…. Fantazii se ani v tomto oboru meze nekladou!
Jak již bylo řečeno, čím dál tím více nám záleží na tom, co jíme, už se nechceme spokojit s parodiemi na potraviny plnými Éček a umělých náhražek. Chceme si pochutnávat na vonícím chlebu s křupavou kůrčičkou, k němu přidat úžasný domácí sýr s tou nejneuvěřitelnější kombinací bylinek, doplnit pikantním pickles a dobré trávení pak podpořit třeba bylinkovým likérem či lahodným domácím rybízovým vínem. To vše lze vyrobit doma a o tom dnes bude řeč. Navíc některé výrobky tohoto druhu mohou posloužit jako skvělé jedlé dárky. Ale začněme od základu – tedy chlebem :).
Domácí pečení chleba
Upéct si domácí chleba je poslední dobou v módě. Je to trend příznivý a dává poměrně zajímavé výsledky – internet se začíná plnit recepty na všechny možné druhy domácího chleba a dle ohlasů těch, kdo ho zkusili upéct, se zdá, že šance na úspěch je poměrně velká :). Proto to můžete vyzkoušet i vy! Všechny potřebné informace najdete – jak jinak – na internetu :). Zaměříme se na tradiční kváskový chléb a prozkoumáme možnosti jeho domácí výroby.
domácí kváskový chléb (recept) zdroj: internet |
Třeba na této stránce vás její autor velmi srozumitelnou formou provede celým postupem krok za krokem, a vysvětlí, že to vlastně není žádná věda :). Pod článkem je i prostor na diskusi a vaše případné dotazy. Pokud byste chtěli vidět celý proces názorně, potom na tomto videjku.
U pečení chleba je esenciální ingrediencí kvásek. Obyvatelé Krkonoš a okolí si s jeho sháněním nemusí lámat hlavu, jelikož ho prostě koupí v obchodě s potravinami coby surovinu na klasické kyselo. Ostatní si ho budou muset opatřit jiným způsobem, nejsnadněji tak, že najdou „dárce“ na tzv. kváskové mapě.
Zde se mohou registrovat ti, kdo doma chléb pečou a jsou ochotni podělit se o svůj kvásek s novými adepty tohoto „koníčka“. Vám jen stačí najít si na kváskové mapě někoho takového ze svého blízkého okolí. Při pohledu na tuto mapu příjemně překvapí, kolik lidí je ochotno se o svůj kvásek podělit. Jen v Praze jsou jich stovky, celorepublikově tisíce. Takže je opravdu z čeho vybírat :). Pokud přeci jen nemáte štěstí a žádný dárce se ve vašem okolí nevyskytuje, můžete zkusit o kvásek požádat v nějaké místní pekárně, která vyrábí kváskový chléb. Nebo se poptat v prodejně zdravé výživy po sušeném kvásku. A pokud neseženete tam ani tam, nezbývá, než si kvásek připravit sami doma. Nebojte se, není to zas tak složité! Rádcem a průvodcem vám bude tato stránka anebo tato, a nejlépe – s názornými obrázky 🙂 – na stránkách pana Cuketky.
koloběh kvásku zdroj: internet |
Potom budete taky samozřejmě potřebovat recepty :). Chléb se dá vyrobit v mnoha a mnoha variantách, od klasického až po speciální pro fajnšmekry s různými druhy mouky, bylinkami, semínky, oříšky… zde je základní recept i s velmi názorným fotopostupem. Můžete si ale upéct také chléb bylinkový, semínkový, nebo třeba s podmáslím, dýňový s ořechy atd. atd., fantazii se opravdu meze nekladou!!
špaldovo-žitný kváskový chléb (dle jeho autora „ten nejzdravější, nejchutnější a nejlepší chléb, jaký jste kdy jedli“ – recept) zdroj: internet |
bramborový kváskový chléb s vlašskými ořechy (recept) zdroj: internet |
Pokud vás pečení chleba opravdu „chytne“ a chtěli byste se začlenit do skupiny nadšenců – domácích pekařů, můžete se připojit k Facebookové komunitě PečemPecen.cz.
Od voňavého bochníku nyní přejdeme k „tekutému chlebu“ –
Homebrewing aneb….domácí výroba piva! 🙂
Pokud mužská část čtenářů doteď váhala, jestli potravinové Do It Yourself je vlastně vůbec něco pro ně, zde je odpověď :). Čekali byste, že i pivo se dá v domácích podmínkách vyrobit? A že se tím někdo vůbec zabývá? Ale ano, je tomu tak, a dokonce to není tak ojedinělý jev, jak by se mohlo zdát :). Jak konstatuje autor tohoto článku: „Když pivo vařili doma již ve středověku, proč by to tedy nedokázal také muž 21. století?“ 🙂 Velmi vtipnou a povzbuzující formou vás provede vařením piva krok za krokem. Vsadím se, že po přečtení článku se určitě někteří z vás „chytnou“ 🙂 Totiž – krom chuti, kterou si coby sládek samouk můžete ušít na míru, domácí výroba piva může pro vás mít i dopad sociální – pozvat přátele na své vlastní pivo jistě zvýší vaši společenskou prestiž ;).
Pokud byste raději odborné pojednání, zkuste to zde: a názorně obrazem:
Pomůcky a vše potřebné seženete v některém z obchodů ze seznamu na této stránce, a ještě jedna stránka o vaření (piva, samozřejmě :)). Přehršel receptů naleznete také na Pinterestu.
můžete si zkusit vyrobit i typicky anglické zázvorové pivo (recept) zdroj: internet |
Dost bylo již chleba ve všech podobách…. Nyní si pro změnu zkusíme vyrobit
Domácí sýr
Když už máme ten voňavý, křupavý domácí chléb, chtělo by to také něco na něj… Což takhle kousek dobrého sýra? 🙂
Jestli u chleba platilo, že je mnoho možností jak vylepšit jeho základní verzi, u sýra to platí dvojnásob. Krom obyčejného lze vyrobit i opravdové gurmánské speciality. Začněme ale od začátku. Jak tedy na pravý domácí sýr? Jaké budete potřebovat pomůcky, suroviny? Kde je seženete? A jak potom vlastně ten chutný bílý kousek vykouzlíte? Základní informace naleznete opět na stránkách pana Cuketky, nebo tady.
Pomůcky a syřidla můžete nakoupit na Ekokoze, a na stejném webu naleznete i spoustu receptů (nejen na sýry, ale třeba i na tvaroh, jogurt, kefír…).
farmářský sýr (recept) zdroj: internet |
Nesmíme zapomenout také na vegany. I oni si mohou pochutnat na kousku dobrého sýra, mléko k jeho výrobě ovšem potřebovat nebudou, místo něj se používají hlavně různé ořechy a mandle. Možná je pro mnohé čtenáře existence veganských sýrů novinkou – nicméně neškodí si rozšířit obzory a i nevegani mohou tyto druhy sýrů vyzkoušet! Hned celá přehršel receptů na veganské sýry je třeba zde, nebo na této stránce, plus jedna specialita – recept na sojový Camembert.
domácí veganský kešu sýr s česnekem a bylinkami (recept) zdroj: internet |
veganský sýr s paprikovým kabátkem zdroj: internet |
Mnoho dalších velmi lákavých receptů naleznete na této stránce, 11 druhů veganských sýrových koulí vyrobíte dle této stránky a názorně můžete zhlédnout výrobu veganského sýra s uzenou paprikou nebo mandlového sýra.
A kdo by si rád vyrobil sójový sýr neboli tofu, i ten nalezne na internetu užitečný návod.
Hořčice
Celkem obyčejná věc, kterou koupíme v obchodě za pár korun. Proč se tedy namáhat s domácí verzí? Hlavním důvodem je pestrost možných výsledných příchutí. Plnotučnou a kremžskou hořčici ochutnal asi každý, ale co takhle feferonkovou, česnekovou, mátovou nebo koriandrovou? Jak na ně, a hlavně jakým chybám a omylům se při výrobě vyhnout, vám krásně názorně vysvětlí na svých stránkách Maková panenka. Poznáte, že výroba hořčice je úplně jednoduchá, stačí jen vědět, jak na to!
Další užitečná stránka vám poví něco o historii výroby hořčice a přidá pár receptů, jak ji zužitkovat v kuchyni (tedy jinak, než k párku :)). A nakonec hořčice jako jedlý dárek.
domácí hořčcice s čerstvými bylinkami (recept) zdroj: internet |
domácí hořčice může mít mnoho podob (recepty) zdroj: internet |
Nezaškodí dozvědět se také něco o jejích zdravotních účincích (budete možná překvapeni, jak je zdravá), a nakonec takové pěkné shrnutí všeho s bonusem v podobně videa z velkovýroby :).
a sladká tečka na konec…
Čokoláda! 🙂
Kdo by nemiloval čokoládu? Úžasná dobrota, která dokáže zvednout náladu a dodat tělu spoustu zdravých látek. Věděli jste, že si doma můžete připravit nejen onu horkou a tekutou, ale i klasickou tabulkovou? Že ne? Tento web vás vyvede z omylu a naučí vás tuto pochoutku připravovat hned na několik způsobů. Zde seženete suroviny a tady je názorný návod, jak na to :).
Když už umíte domácí čokoládu, co si takhle vyrobit pár čokoládových bonbónů neboli pralinek (neplést prosím s rumovými pralinkami :)) – tedy svého druhu DIY bonboniéru?
domácí čokoládové pralinky zdroj: internet |
čokoládové pralinky s 10ti druhy náplní (recept) zdroj: internet |
Doufám, že vás dnešní článek inspiroval a že si třeba už zítra budete pochutnávat na svém vlastním křupavém chlebíčku nebo domácím sýru :).
Diskuze k článku